Magnus Uggla begår tv-debut och skjuter jante i sank

Titta på Magnus Uggla här. Detta är första gången han är i tv, 21 år gammal. Toknervös. Men alltså, titta på honom! Lyssna! Fatta att kliva upp på scenen, i direktsänd tv, helt okänd, och leverera… det här!? Ärligt talat, bra är det inte. Ingen i publiken, varken på plats eller i tv-sofforna, kan ha fattat ett skit.

Men ändå. Fatta modet. Fatta övertygelsen som måste ha funnits inom honom. Tron på den egna förmågan. Tron på att han har något fantastiskt att komma med. Han sade det själv i Svt’s Min sanning, att han var övertygad om att världen skulle gå miste om ett stort geni om han inte blev rockartist.

Här är en ung kille som är helt övertygad om sin egen absoluta förträfflighet. I verkligheten är han inte särskilt förträfflig, inte här, inte än. Och debutplattan Om Bobbo Viking blev ingen succé. Men lade han av för det? Nix. Han körde på och så småningom gick det ju lite bättre, kan man säga.

Lite jante-kuriosa, för övrigt: visste du att uttrycket jantelagen först dök upp i en bok skriven av en norsk författare boende i Danmark? Jantelagen är alltså inte ett enbart svenskt fenomen, utan finns även i våra grannländer.